Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legyen jobb ötlet, gondolat.
Az emberek sok mindent feltaláltak már. A jó dolgokat használjuk. A jó gondolatokat sem kell újrafeltalálni. Meghallgatom, ha jó használhatom. Elolvasok egy jó gondolatot. Elfogadom, mert jó. Most már nekem is meglehet ez a gondolat, és aki leírta az sem lett szegényebb. Megtörténhet, hogy elolvasok egy nem túl használható gondolatot, erről eszembe juthat egy egészen jó ötlet. Hiszen az ember Homo sapiens/bölcs ember/.
Legyen jobb a tapasztalatok megosztása:
Egyszer felfedezték az elektromos áramot. Nem kell a többi embernek újra feltalálni, csak használni. Aztán egyre jobb eszközöket találnak fel és gyártanak. Józanésszel senki nem nyúl a konnektorba, mert azt mindenki tudja, hogy veszélyes.
Használjuk a mások által közölt gondolatokat is. Ez is lehet veszélyes. Itt is szükség van a józanészre és etikára. Még az aranyszabály alkalmazása esetén is. Az aranyszabály”Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.”
Például karmesternek taníttatom a gyermekemet, mert én azt szerettem volna tanulni. Lehet boldogtalan lesz, mert ő mást szeretett volna tanulni.
Legyen jobb a rövidség:
Akinek mondanivalója van, az közölheti röviden, vagy hosszan. Egy hosszú közlés hátránya lehet, kevesebben olvassák el. Elsikkad a lényeg a cselekmény között. Egy rövid közlés előnye: gyakran, többször megnézhető. Lényegre törő, időt takarít meg. Ha felkelti az érdeklődést, a hosszabb variációt is többen elolvashatják. Túl rövid sem lehet, mert nem fér bele magyarázat, a nélkül pedig könnyen feledhető.