Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legyen jobb a gyermeknevelés:
A védőnő által a kezembe került egy kis könyv. Röviden érthetően és magyarázatokkal le volt írva a gyermeknevelés 2-3 éves korig.
Hagyni kell a gyereket a szobában teljesen szabadon mozogni. Minden veszélyes eszközt el kell távolítani. A gyerek mindent megfog, megrág, meghúz. Mi egy lámpának a zsinórját hagytuk elérhető helyen, természetesen a zsinórral lerántotta. Amíg magától fel nem áll, örüljünk annak, hogy négykézláb közlekedik, mert erősödik a nyaka, gerince, minden izma.
A gyerek mindent megfigyel és utánoz. Amilyen tulajdonságokat szeretnénk neki felnőtt korában, úgy kell neki példát mutatni. Ha azt látja, hogy a pénzzel felelőtlenül bánunk akkor azt fogja megtanúlni. Van egy spanyol mondás”éles ész és véres kéz hetedíziglen öröklődik”Lehet, hogy a jó és a rossz tulajdonságainkat is így lesik el a gyermekeink. Ha arra akarok törekedni, hogy a gyermekem legyen jobb, mint én, akkor előbb nekem kell a kívánt tulajdonságot elsajátítanom és példamutatással átadni gyermekemnek. Íme néhány szerintem kívánatos jó tulajdonság, ha bármikor a tudatomba villan, hogy nem úgy viselkedem, többször gyorsan elmondom magamnak, hogy legyek ilyen. Egyenes, pontos, kedves, vidám, bátor, becsületes, tisztességes, igazságos, jó, bölcs, szép, gazdag, boldog, sikeres, győztes, ötletes szerencsés. Az emberi agy egyszerre egy gondolattal képes foglalkozni, ezért egy hétre kitűzök magamnak egy jó tulajdonságot és arra odafigyelve úgy viselkedve saját tulajdonságommá, teszem. A következő héten egy újabb tulajdonságot tűzök és így tovább. Valahogy így lett az egyik USA elnök a legjobb elnök. A példamutatás által elsajátított jó tulajdonság sokadiziglen öröklődik.
Legyen jobb a fogfájás haszna:
Azt tapasztaltam, hogy amikor megfájdul a fogam, akkor nagyon alaposan fogat mosok, sőt megmasszírozom az ínyemet is. Elmúlík a fájdalom. Én pedig a fogorvostól való félelmem miatt minden étkezés után fogat mosok. Amíg tartom magam ehhez az elszánáshoz addig nem is kell mennem a fogorvoshoz. A fájdalomtól való félelem egy jó szokást eredményez. Ezt az eljárást más jó tulajdonságok, szokások kialakítására is alkalmazni lehet. Makacsúl újra és újra úgy akarok viselkedni, ahogy arra a hétre kitűztem magamnak.